Irmstraat 27
6369 VL Simpelveld
Nederland

NL +31 (0)6 13708224
info@co-3.eu

Privacyverklaring
CO3: de scheikundige benaming voor het materiaal waaruit meteoriet bestaat.
Zeldzaam, sterk en bij inslag heeft het een enorme impact.
Zo is ook CO3 real estate solutions: een zeldzame, maar ijzersterke combinatie
van creatieve concepten, duurzaam development en commercieel management.

November 2019: START KWARTIERMAKER HX HOOGCRUTS

Project: kwartiermaker HX hoogcruts, het klooster van de 21e eeuw
Opdrachtgever: Stichting het Limburgs Landschap 

Klooster Hoogcruts heeft een nieuwe naam, een nieuwe functie:

HX hoogcruts heeft de ambitie het klooster van de 21e eeuw te worden. Met respect voor het verleden worden de oude functies van dit klooster vanaf nu op een eigentijdse manier ingevuld. Met als stip op de horizon dat HX hoogcruts een nieuw Euregionaal centrum wordt voor reflectie op de maatschappij van nu en de zoektocht naar de samenleving van de toekomst.

Een proces, stap voor stap. Daarbij focussen we ons vooral op ontwikkelingen in de kunst, cultuur, natuur en technologie. HX hoogcruts is bij uitstek een plek om bovengrondse trillingen binnen die vier thema’s waar te nemen, te tonen en zelf op te roepen. HX hoogcruts wordt daarmee een blijvend evoluerend en lerend platform en vooral ook ontmoetingsplek. Een dynamisch venster op de wereld. HX hoogcruts draait om beleving van nieuwe verhalen, ontstaan uit het bekende en onbekende, het lokale en globale. Een inspirerende plek, kortom, waar een afwisselend, kwalitatief aanbod en de veranderingen in de seizoenen het ritme bepalen. 

 

April 2019: JANSSEN2INVEST INVESTEERT IN VASTGOED EN LOKAAL ONDERNEMERSCHAP

Op 10 april 2019 is er een nieuwe Besloten Vennootschap opgericht, een broertje van CO3, met de naam Janssen2Invest. Janssen2Invest investeert in vastgoed en lokaal ondernemerschap. Dé noodzakelijke combinatie voor het maken van de toekomstbestendige stad. Drie keer raden waar we van start gaan: Simpelveld! 

De Didascalie (3e eeuw) beschrijft een mondelinge belijdenis door de zondaars. In de eerste eeuwen groeit de gewoonte om zware publieke zonde ook publiekelijk te belijden ten overstaan van de christelijke gemeenschap. Indien er een openbare biecht was, geschiedde dit voornamelijk voor zonden als geloofsafval, moord en overspel. Let wel: de zonden hoefden slechts dan publiekelijk beleden te worden als ze ook publiekelijk bekend waren. Wat betreft de plek waar de biecht plaatst moest vinden treft men een aanbeveling aan van bisschop Odo van Parijs (1198), dat de priester en de boeteling zich op een plek in (en wij voegen graag toe: nabij) de kerk bevonden waar ze gezien konden worden door allen.

met dank aan Olav Boelens [artikel ‘Biecht volgens het canonieke recht]

Nieuwsgierig? https://www.facebook.com/hetbiechthuis/

December 2018: AFSCHEID VAN EEN ECHTE MAASTRICHT-LABORANT

Na vier jaar komt er voor Carola Janssen een einde aan Maastricht-LAB. Ze zag Caracola landen in Wittevrouwenveld, Temporama uitrollen in de Grote Staat en vele stadsmakers aanschuiven bij de lunch. We gingen voor de laatste keer in gesprek met dé voorvechter van rafelige randjes en misschien wel het enfant terrible van Maastricht-LAB.

De ondernemer

Vanaf juni 2014 was Carola onderdeel van het team van Maastricht-LAB als externe kernpartner. Al jaren bekend met creatieve concepten, duurzaam development en commercieel management was ze een perfecte aanvulling op de gemeentelijke kant van het LAB. “Ondernemers en overheid denken echt anders. Het is altijd belangrijk om feeling te houden met de buitenwereld. We kunnen niet zonder beleidsmakers en Maastricht-LAB heeft goed samengewerkt met externen.”

De enthousiasteling

Als het beste voorbeeld van wat Maastricht-LAB bereikt heeft, noemt Carola meteen Temporama. “Een rijke pandbaas en een creatieve ondernemer hebben elkaar gevonden en zo een platform gegeven aan 52 merken. Dat was echt het summum!” Maar ook Caracola komt ter sprake. “Dit waren vier krakers vanuit het Landbouwbelang die op zoek gingen naar een eigen ruimte. Wij hebben de Theresiaschool voorgesteld en een omzet gerelateerd huurtraject mogelijk gemaakt.” Caracola laat wat Carola betreft wel zien dat je dergelijke initiatieven altijd moet blijven helpen bij het ondernemerschap.

De kwartiermaker

De laatste periode bij Maastricht-LAB heeft Carola zich ingezet voor het Broedplaatsenbeleid. “We hebben een nul- en eindmeting gedaan. Het aantal broedplaatsen groeit, maar ik mis de studenten en de echte ambachten. De nadruk ligt nu op de economische component. Wat dat betreft verkeerd Maastricht nog altijd in een identiteitscrisis: sjiek en sjoen is nog altijd het devies en de rafelige randjes worden opgepoetst. Terwijl die nou net het spannendst zijn. Zoiets moet je niet naar de buitenwijken willen verplaatsen, want deze mensen en functies willen en mogen juist gezien worden.”

De aanwezige

Na een eerste fase waarin Maastricht-LAB intern gericht was, volgden twee fasen waarin de Maastricht-LAB-ers ‘de boer op gingen’. “Toen waren we echt geland in Maastricht. Als je dan de telefoon oppakte, wisten mensen wie je was. Nu komt er weer een periode aan waarin de blik meer naar binnen is gericht. Ik hoop dat ze daarna weer naar buiten gaan en nadrukkelijk aanwezig zijn in de stad.” Over de Week van Nieuw Maastricht: “Dat mag wat mij betreft weer terugkomen. Een moment voor debat, maar ook om lintjes door te knippen. Waarbij ruimte is voor experiment, de mens en de stad.”

De verbinder

Terugkijkend herkent Carola zichzelf in de vier pijlers van Maastricht-LAB. “Vooral in het verbinden”, lacht ze. “Ik heb veel mensen leren kennen en er vrienden aan over gehouden. We hebben geëxperimenteerd, geprogrammeerd en veel geleerd.” Over dat laatste zegt Carola: “Dat zou ik Maastricht-LAB willen meegeven: blijf de nieuwe generatie meenemen in het ontwikkelen van de stad. Voor hun doen we het namelijk.”

Een artikel door Karin Somers

Juni 2018: INTERNATIONALE KENNISREIS DCR NETWORK.

Project: organisator DCR-kennisreis voor DCR Network

De internationale studiereis ging dit jaar van Maastricht naar Aken, Hasselt en Genk. We bezochten verschillende creatieve initiatieven en spraken met professionals uit het veld. Het verslag kun je downloaden via deze link: Verslag Internationale Studiereis.

Foto ©DCR

Februari 2018: DE MISSIE IS VOLBRACHT.

Een zeer wijs man uit het westen leerde mij ooit, dat je een project het best kunt verkopen zodra het in haar rijpingsfase beland is. Mark en ik hebben op 27 februari 2018 het Betahuis na zeven mooie ontwikkel- en groei-jaren verkocht aan zeer gepassioneerde Heerlense ondernemers. Mede door hun inbreng, visie en daadkracht zal het Betahuis verder kunnen groeien en bloeien. Alle bewoners, gebruikers en bezoekers van de afgelopen jaren, hebben een steentje bijgedragen aan óns succes. Zonder jullie was het ons niet gelukt het Betahuis op de Heerlens kaart te zetten. We hebben in 2011 samen het zaadje geplant van Urban Heerlen. Trots! Voor mij begint nu de fase van het loslaten. Het zal even duren, want in het Betahuis zit een heel groot stukje van mezelf. Het gaat je en jullie goed!

Januari 2018: INSPIRATIETOUR BIKINI BERLIN

Leuke eendaagse inspiratietour naar Bikini Berlin georganiseerd in samenwerking met Caroline de Jager en Daan Merckx voor een interessant en internationaal gezelschap. Weer een keer passioneel kunnen vertellen over de historie, de conceptontwikkeling en de start van Bikini Berlin. En dit alles op de dag van de officiële opening van Kantini, de nieuwe foodmarkt op de 2e verdieping de mall. 

 

 

Oktober 2017: CO3 GAAT AAN DE SLAG IN AMBY (MAASTRICHT)

Project: marktanalyse en onderzoek herpositionering / transformatie Ambyerstraat-Noord
Opdrachtgever: Green Retail House 

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

September 2017: EEN INSPIREREND ZOMERAVONDDEBAT IN GELEEN!

Woensdagavond 6 september zat het oude Maxwell-pand aan de Salmstraat in Geleen goed vol voor het zomeravonddebat. Ongeveer 60 ondernemers, vastgoedeigenaren en bewoners van Geleen kwamen bij elkaar om samen te praten over de toekomst. Dé vraag van de avond was: ‘Wat heeft Geleen nodig om weer een bruisend centrum te krijgen?’

Goede ondernemers, maar geen beleving
Dat vernieuwing hard nodig is, daar zijn alle aanwezigen het over eens. Om succesvol te zijn moet je iets extra’s bieden. ’s Ochtends om negen uur je winkel open doen, volstaat niet meer. Mensen zijn op zoek naar gezelligheid, naar beleving. Dat ontbreekt in Geleen. Er zitten veel goede, onderscheidende ondernemers, sommigen al jarenlang. Maar de mensen komen naar die ene speciaalzaak, kopen er wat ze nodig hebben en vertrekken weer. De stad nodigt niet uit om doorheen te slenteren.

Joelle Boers: “Ik had nooit gedacht dat ik hier een concept-store zou beginnen. Ik vind het super tof dat het is gelukt. Ik denk dat Geleen weer vooruitgaat, na de ellende toen de binnenstad een bouwput was. De ketens zijn omgevallen, dus het is aan lokale ondernemers om hier hun sprookjesbos te starten.”
Chequita Nahar: “Authenticiteit is belangrijk. Boven het maaiveld uitsteken. Ik breng graag jong talent naar Geleen, hier is nog ruimte, hier zijn de huren laag. Waar je gevestigd bent, maakt niet veel uit als je product voor zich spreekt. Dan komen de mensen.”
Noël Lebens: “Authenticiteit past bij Geleen. Geleen is in staat zichzelf steeds opnieuw uit te vinden, telkens een nieuwe toekomst te creëren. Misschien is het een goed idee om speeddates te organiseren tussen vastgoedeigenaren en ondernemers die een ruimte zoeken. Laten we elkaar op een positieve manier naar boven trekken.”

Bloemen voor twee topondernemers
Vanuit het publiek kwamen veel vragen, opmerkingen en suggesties, waar door het panel dan weer uitgebreid op werd gereageerd. De weekmarkt nieuw leven inblazen met meer producten van lokale ondernemers, meer activiteiten organiseren, meer doen voor jongeren en dan met name op het gebied van muziek. Christiaan Kastrop: “Een stad zonder cultuur, kun je net zo goed sluiten. Wat me in het centrum van Geleen opvalt is dat je er nauwelijks kinderen en jongeren op straat ziet. Zorg dus voor winkels met producten die de jeugd aanspreken.”
Aan het eind van de avond zette Noël Lebens twee panelleden in het zonnetje met bloemen en een ingelijste foto vanwege hun prijswinnende ondernemerschap. Joëlle Boers won de Most Innovative Store Award en Frieda Bol zag haar Toko Bopp de eerste plaats bezetten in de ranglijst van toko’s in Nederland.
Iedereen die ideeën heeft voor herbestemming, herpositionering en experiment om Geleen te vernieuwen kan terecht bij GeleenLAB.

NB Op het podium zat een panel van ervaringsdeskundigen bestaande uit Joëlle Boers, die een succesvolle concept-store Joelle Boers Studio runt op de Salmstraat; Frieda Bol van de als Nederlands beste toko onderscheiden Toko Bopp; Chequita Nahar, directeur MAFAD (Maastricht Academy of Fine Arts and Design), waar Joëlle haar opleiding genoot; wethouder stadsonwikkeling Gemeente Sittard-Geleen Noël Lebens die nieuwe ontwikkelingen in Geleen van harte toejuicht; Sandra Van Hooren, bedrijfsadviseur Qredits voor regio Limburg, die met kleine kredieten en coaching al de nodige ondernemers in Geleen vooruit heeft geholpen, waaronder ook Joëlle en Frieda; Christiaan Kastrop, mede-oprichter van Comosie en één van de mensen achter Temporary Lane.

Verslag Lieke Schrijft.

VIA Sittard-Geleen-20170914_bericht naar aanleiding van debat

Augustus 2017: ALWEER EEN LAB-GELUID UIT GELEEN ‘TABULA RASA’

Maandagochtend in de Salmstraat. Terwijl de meeste winkels nog dicht zijn, heeft Dennis Snel zijn zaak in antiek, curiosa, bloemen en planten al geopend. “We zijn erg blij met de kans die we gekregen hebben om hier te beginnen.” En er kan nog veel meer!

Minder stress

Dennis Snel had genoeg van een negen-tot-vijf baan. “Dag in dag uit vroeg opstaan, laat thuis en na het eten op de bank TV kijken en naar bed. Ik heb altijd aardig werk gehad, maar op een gegeven moment wilde ik minder stress en meer samen zijn met Ylona, mijn vrouw.” Dennis had al eerder eigen bedrijven gehad. “Ik weet dat het zwaar is, maar hier in Geleen kregen we echt een unieke kans.” De lage huur, de mooie gevel van het pand en de gunstige ligging spraken hem aan. In augustus 2016 opende Tabula Rasa haar deuren.

Warm bad

“De mensen hier zijn ontzettend lief” zegt Ylona. “Toen we nog niet officieel open waren, kwamen ze al kijken en waren enthousiast.” Dennis vult aan: “Ik krijg meestal meteen de vraag waar ik vandaan kom. Hier niet. Hier vragen ze hoe het gaat.” De geboren Amsterdammer kwam al vanaf jongs af aan in Limburg. “Als je naar de statistieken kijkt, is Geleen de gemeente die voor ondernemers het minst aantrekkelijk is. 39% sluit hier binnen vier maanden weer de deuren. Wij laten zien dat die statistieken niet kloppen!”

Lange adem

We zijn een jaar verder sinds de opening. Hoe gaat het inmiddels met Tabula Rasa? “De omzet staat weliswaar stil, maar we blijven enthousiast. We zijn misschien wel bewust naïef, want ik weiger om verbitterd te raken. Er is nu nog te weinig aanloop in de Salmstraat, maar er staat wel iets te gebeuren. Het gaat beter, de economische motor begint te draaien. Mensen hebben weer geld te besteden. Dat komt Geleen ook ten goede” vertelt Dennis. “Ons contract loopt in principe eind dit jaar af, dus we houden vol.”

Samen

Wat heeft de Salmstraat dan nodig? “Meer jongeren, nieuwe ideeën en experimenteerruimte. Dat mag wel meer gestimuleerd worden. Wij zijn fris en fruitig begonnen, zorgen voor nieuw elan. Ondernemers zijn ook blij met ons, ze zien dat we hard werken en er meer mensen komen. Ik merk alleen dat de verschillende straten nog weinig samenwerken. Er kan zoveel meer.” Zo is Tabula Rasa een samenwerking aangegaan met de buren, Artpoint Geleen. Dennis: “Ik heb gekeken hoe wij het beste kunnen aansluiten en nu staan er spullen van ons tussen de kunstwerken. En ik zou zo nog een paar panden kunnen vullen. Spullen genoeg. We hebben een te gekke leverancier en mensen brengen ons geregeld iets moois.”

Toekomst

Dennis en Ylona zijn blij met de komst van GeleenLAB. “Ik vind het een verademing. We hebben namelijk pioniers nodig. Er zijn genoeg betrokken ondernemers hier, het moet alleen meer één geheel worden. En hopelijk weten mensen ons beter te vinden. Nog steeds lopen inwoners van Geleen voor de eerste keer binnen en zijn verbaasd dat we hier al een jaar zitten. Maar de gemeente en provincie hebben echt heel wat advies en concrete hulp klaar staan voor mensen met het lef om iets in Geleen te beginnen. In of outside the box. Dus gun jezelf een wereldstart in een wereldstad!”

GeleenLAB zet iedere week een product van Tabula Rasa in de spotlight. Fysiek in de straat maar ook op Facebook.

Met dank aan stadsreporter Karin Somers (www.beginmeta.nl)

Juli 2017: LAB-GELUID 2, “LAAT HET VEILIGE LOS!”

Ze is de winnaar van de Most Innovative Store-Award 2017. “Met mijn Conceptstore wil ik een totaalbeeld creëren. Je ziet meteen hoe de producten in je huis staan.” vertelt Joelle Boers. Tegelijkertijd is het pand aan de Salmstraat 92-94 haar naaiatelier en de werkplaats van vriend Ivo Capel. Treed binnen in de urban jungle van een Geleense ondernemer, doorzetter en dwarsdenker.

Donker versus Licht

Waar nu hippe woonaccessoires, vetplantjes en kledingrekken staan, stond vroeger antiek en Aziatische meubels. De kleuren van de wanden waren donker, nu is alles wit. Alleen de vloer is hetzelfde gebleven. “Mijn schoonouders hebben hier jarenlang hun zaak gehad. Zij zijn naar Maasmechelen verhuisd en het pand stond geruime tijd leeg.” Joelle, afgestudeerd aan MAFAD (kunstacademie in Maastricht), had een eigen webshop. “Die liep nog niet echt storm. Ivo en ik vonden dit pand supermooi, dus toen zijn we gewoon begonnen.” Stap voor stap richtte het stel de winkel in. Ivo maakte de toonbank, het bureau. Joelle zorgde voor de styling en inkoop. In oktober 2015 openden ze de Conceptstore.

Industrieel versus Natuur

Marmerpatronen, betonlook en koperen buizen waar fijne kettinkjes aan hangen. Kokosnoten met plantjes, tijgerprints en zachtroze notitieboekjes. “Ik hou erg van contrast en speel graag met tegenpolen” zegt Joelle. “Juist door die mix creëer je een eigen eenheid. Ik zie in de winkel een heel gevarieerd publiek. Jonge meiden, vrouwen tussen de 20 en 40, maar ook mannen en oudere mensen komen langs.” Joelle kiest bewust toegankelijke merken die niet te duur zijn. “We hebben bekende exclusieve merken, maar ook bijvoorbeeld kleding van onbekende, jonge designers. Labels uit Scandinavië, België, Tel Aviv en Barcelona. Zo wil ik mensen blijven verrassen. Er wordt al te vaak zomaar klakkeloos gekocht.”

Winkel versus Studio  

Naast meubels, accessoires en kleding is er nog meer te zien in de belevingswinkel. “Achterin is mijn naaiatelier. Hier ontwerp ik de patronen van mijn prints. Het thema van mijn lijn edgy basics is ‘We are numb’. De mode-industrie is verdoofd. We moeten weer terug naar de basis, de oorsprong. Dus gebruik ik zaden als patroon.” Joelle laat een shirt zien van haar eigen label. “Dit is volledig gemaakt hier in Geleen.” Naast de studio van Joelle is de werkruimte van Ivo. “Hij maakt hier de lichtbakken die we verkopen. We verleggen constant onze grenzen. Momenteel is hij bezig met een lichtbak met plantjes die je kunt ophangen. Dat bevindt zich nog in de experimentele fase, maar mensen kunnen het nu wel al zien.”

Mode versus Retail

Joelle is een echte ondernemer. Een aanpakker met lef. “Dat miste ik wel in mijn opleiding. Van mijn jaar zijn er maar twee als ondernemer gestart. Mensen vanuit de mode zijn soms wat negatief over retail. Maar ik hoef geen nieuwe Alexander McQueen te worden. Ik wil out of the box denken, vanuit mijn hart werken. Maar dat betekent ook guts hebben en in het diepe springen. Ik heb veel moeten regelen voor mijn Conceptstore. Je krijgt te maken met tegenslagen, maar je moet er helemaal voor gaan.”

Geleen vs…?

De keuze voor Geleen was als inwoner zeker voor de hand liggend? “Nou, ik heb niet echt voor Geleen gekozen. Het ging mij vooral om het pand. Maar mensen hier zeggen altijd dat ze voor aparte spullen ver moeten reizen. Dat kan nu in hun eigen woonplaats. We kunnen het hier echt heel cool maken” vertelt Joelle. “Ik gun Geleen innovatief publiek, maar dan hebben we ook gezellige plekjes nodig. Mensen moeten niet blijven denken in clichés. Laat het veilige los. En we moeten niet te lang over ideeën vergaderen met elkaar, maar gewoon doen. Ik ben erg blij met de komst van GeleenLAB. We gaan laten zien dat het ook in Geleen kan!”

Met dank aan stadsreporter Karin Somers (link: http://www.beginmeta.nl)